Valgevene tervishoiujuhid said ülevaate Eesti tervisekindlustussüsteemist

20. aprillil toimus klastri Medicine Estonia eestvedamisel Valgevene tervishoiujuhtidele suunatud seminar, mis keskendus Eesti tervisekindlustussüsteemi tutvustamisele.

Peamiselt oli e-seminaril tähelepanu all Eesti Haigekassa lahendused. Valgevene kolleegidele tegi põhiettekande Medcumi kliendisuhete juht Ado Viik, kes on töötanud aastaid Eesti Haigekassas erinevatel juhtivatel ametikohtadel.

Lisaks Eesti tervisekindlustussüsteemi põhiprintsiipide ja maksuloogika tutvustamisele selgitas Ado Viik Haigekassa ja tervishoiuteenuse pakkujate vaheliste lepingute süsteemi. Põhjalikult peatuti Eesti tervisekindlustuse paketi koostisosadel, sealjuures räägiti perearstide nõuandeliini tähtsusest ja vajalikkusest elanikkonnale. Valgevene tervishoiujuhid esitasid seminaril rohkesti küsimusi, mis puudutasid eelkõige tervisekindlustuse finantsilist poolt. Näiteks huvitas neid, kuidas kujuneb pearaha ja teenustasu ning kas diagnostiliste uuringute teenustasu on ühtne igas raviasutuses või on raviasutusel õigus määrata ise oma hinda.

Ligi 50 osalejaga e-seminari lõpus lepiti kokku, et Valgevene spetsialistid võtavad Ado Viigiga täiendvalt ühendust, et täpsemalt uurida erinevaid aspekte. Kuna Valgevene tervishoiussüsteemi on praegu ehitamisel, oli Eesti kogemus neile väga asjakohane.

Klastri Medicine Estonia koostöö Valgevene partneritega ja spetsialistidega toimub Välisministeeriumi arengukoostööprojekti „Eesti IT-lahenduste tutvustamine ja e-tervise lahenduste rakendamine Valgevene tervishoiusektoris” raames. Eelmisel aastal alustatud projekti raames tutvustatakse Eesti kogemusi IT-lahenduste juurutamisel tervishoiusektoris ning aidatakse kaasa nende rakendamisele Valgevenes.

Käesoleval aastal on klastril kavas Valgevene suunal virtuaalseid seminare ja koolitusi jätkata.